Wat een eyeopener! ‘De 5 momenten van leerbehoefte’
Ik ben mij de afgelopen weken aan het verdiepen in performance support. En er gebeurt op dit moment zoveel in mijn hoofd, dat ik het zelf nog niet zo goed kan bijhouden, maar er al wel van wil delen met jullie. Het begon met een workshop van Alfred Remmits over werkplekleren. Af en toe reis ik weer naar mijn Opleidingskundige hometown Nijmegen om nieuwe kennis en ontwikkelingen ‘op te halen’. Dit omdat ik mijzelf én mijn klanten altijd wil kunnen prikkelen en inspireren om over onze rol en wat wij ontwikkelen na te blijven denken.
Wat mij prikkelde was de term: ‘5 moments op learning need’. De 5 momenten van leerbehoefte. In dit artikel van Bob Mosher en Conrad Gottfredson beschrijven zij de vijf momenten waarop een leerbehoefte ontstaat. Namelijk;
- Bij nieuwe kennis of vaardigheden
- Bij behoefte aan specialisatie
- Als je het in de praktijk even niet meer weet
- Als er iets mis gaat
- Als er iets verandert
Bovenstaande afbeelding is ook van hen. Wanneer professionals dingen leren in een training of e-learning, dan blijft de stap om dit toe te passen in het werkproces lastig. Sterker nog, het niveau van toepassing wat je wilt bereiken kan pas in het werkproces worden bereikt. De vraag aan ons is, hoe we het leren in het werkproces ondersteunen. Doorlopen we de gehele ‘leerreis’ met de professional? Of gooien we ze na de training over de heg en hopen we er het beste van?
Ik sprak gister een Opleidingskundige collega uit het werkveld. Zij vertelde een sessie te hebben gedaan met jeugdzorgprofessionals over hoe de scholing nu is opgezet. Deze Jeugdzorgprofessionals geven aan: Het moment waarop ik opensta om te leren, echt iets wíl leren, is als ik ergens tegenaan loop. Lang niet altijd vindt dit moment plaats net voor of in een training die gevolgd wordt.
En dat is waar het mijns inziens ook om gaat bij de 5 momenten van leerbehoefte. De eerste 2 momenten zijn goed te faciliteren in formele manieren van leren (e-learning of training). Al hoewel ik denk dat je vaak genoeg ín je werk ook ineens nieuwe dingen moet leren. Maar hoe faciliteren we als HRD de leerbehoefte momenten 3 (als je het in de praktijk even niet meer weet), 4 (als er iets misgaat) en 5 (Als er iets verandert)?
Wat is performance support?
Remmits gaf aan dat performance support hier een passend antwoord op kan zijn. Wat is performance Support? Begin jaren 90 heeft Gloria Gery hier al een prachtige omschrijving van gegeven:
“An orchestrated set of services that provide on-demand access to integrated information, guidance, advice, assistance, training, and tools to enable high-level job performance with minimum support from other people.” – Gloria Gery, Electronic Performance Support Systems, 1991
Wat mij vooral triggerde is dat ik denk dat de performance support die we nu organiseren in de Jeugdzorg vooral gedaan wordt door onze gedragswetenschappers. Als we het even niet meer weten (leerbehoeftemoment 3) of als er iets verkeerd gaat (leerbehoeftemoment 4) doen we een beroep op de gedragswetenschapper. Een heel mooie en effectieve manier van performance support. Maar dit is ook direct de meest kostbare vorm van performance support, die van 1 op 1 contact. Bovendien wordt deze vorm van performance support in veel organisaties meer op afstand van het werkproces georganiseerd. Veel teams worden zelfsturend en gedragswetenschappers zijn niet meer verbonden aan teams en het is aan de professional om contact te zoeken. Ik ben er nog niet uit 😉 Maar ik voel aan mijn water dat er qua technologie nog veel meer mogelijk is om mensen ín hun werk te ondersteunen, naast de performance support van de gedragswetenschapper.
Waarom performance support nodig is in de Jeugdzorg
Als ik kijk naar hoeveel nieuwe -en voor onze kinderen en jongeren heel erg belangrijke- kennis er jaarlijks op jeugdzorgwerkers af komt en hoeveel we daar ook aan de lopende band weer van kwijtraken (denk aan het Vlaggensysteem, signaleren van loverboyproblematiek en mensenhandel, de richtlijnen, signaleren kindermishandeling en huiselijk geweld) Dan is dit simpelweg te veel om bij te houden met trainingen. We hebben andere manieren nodig om professionals te faciliteren in ‘the moment of need’ met al deze waardevolle kennis.
Ik ben er nog niet uit, enthousiast, nieuwsgierig, leergierig. Ik hoop dat je met me mee gaat op deze zoektocht. Heb je vragen, gedachtespinsels, deel ze hier. Lijkt me leuk om mee te nemen!
8 Juni ga ik weer een workshop geven in een hele mooie manier van Performance Support. Namelijk het maken van werkplekopdrachten. Werkplekopdrachten beantwoorden aan leerbehoefte moment 3 😉 (maar ook 1 en 2). Er zijn nog 2 plekken vrij! Kom je ook? Geef je dan snel op door een email te sturen naar: info@lindez.nl