Hoe autonomie ontbreekt in de Jeugdzorg maar jij het tij kunt keren!
Het opleiden in de Jeugdzorg is vaak nog aanbodgericht. Echt aansluiten op de leerbehoefte van jeugdzorgwerkers wordt lang niet altijd gerealiseerd. En zo kun je als jeugdzorgwerker in een training zitten terwijl je die bij je vorige werkgever al hebt gehad. Of juist in een vervolgtraining terecht komen omdat je die voor jouw team nu eenmaal ingepland staat terwijl je de basis nog niet onder de knie hebt. Niet echt motiverend toch? En je kunt je wel voorstellen dat het rendement van deze trainingen niet hoog is.
Wat betekent autonomie
Wat motiveert dan wel? Daniël Pink beschrijft in zijn boek ‘Drive’ 3 factoren die maken dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn. Namelijk autonomie, meesterschap en zingeving. Vandaag wil ik inzoomen op autonomie. Pink bedoelt hiermee de keuzevrijheid in het handelen. Controle leidt tot volgzaamheid, autonomie tot betrokkenheid. Autonomie kan op het werk bevorderd worden op 4 terreinen, de vier T’s: Taak, Tijd, Techniek en Team. Autonomie in taken betekent dat mensen zelf mogen kiezen welke taken zij oppakken. Aan de grondslag van tijd ligt de aanname dat mensen hun taken altijd perfect willen uitvoeren. Techniek kan je helpen om medewerkers meer vrijheid te geven, bijvoorbeeld om thuis te werken. Als laatste speelt de factor Team een rol. Vrijwillige samenwerking leidt tot grotere resultaten dan samengestelde teams in organisaties.
En nu wordt het interessant, want wat gebeurt er als we dit doorvertalen naar het leren en ontwikkelen en hoe je dit zo kunt organiseren dat de intrinsieke motivatie van medewerkers optimaal aangesproken wordt?
De toepassing van autonomie in het leren
Als je keuze in taak vertaald naar keuze in wat je zelf wilt leren. Als je de factor tijd vertaald in zelf bepalen hoeveel tijd je aan leren besteed. Als je techniek vertaald in overal en altijd kunnen leren (thuis, op je telefoon, op je werk, bij de cliënt). En tot slot als mensen zelf kunnen bepalen met wie ze leren (hun team kunnen kiezen). Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word hier enthousiast van! Is dit een omslag in het huidige denken en organiseren? Zeker! Is het onmogelijk om deze shift te organiseren in jouw organisatie? Zeker niet!
Toen ik Lindez ontwikkelde (leerconcept) maakte ik vooral iets wat ikzelf prettig en interessant zou vinden als jeugdzorgwerker. Ik was ambulant begeleider en mijn leerbehoefte verschillende continu doordat de samenstelling van mijn caseload steeds verschilde. Bij sommige cliënten kwam ik mezelf of mijn eigen onmacht veel sterker tegen dan bij andere en moest ik echt even alle zeilen bijzetten. Soms was het nodig dan extra tijd in te ruimen voor reflectie, maar soms had ik ook gewoon kennis en handvatten nodig om mijn blik te vernieuwen en kantelen. Toen ik later Opleidingskundige werd heb ik alle kennis die aanwezig was in de organisatie waar ik werkte omgezet in opdrachten en tools voor in de begeleiding. De Jeugdzorgwerkers kunnen hier zelf in zoeken en hieruit putten. Je kunt zelf kiezen met wie je de opdrachten doet, bij voorbeeld met dat teamlid wat daar juist zo goed in is of gewoon direct met de cliënt. Zo leer je alleen wat jij nodig hebt op dit moment. Helemaal op maat. Niet meer en niet minder. Ik heb simpelweg iets gemaakt wat ik zelf graag had gehad. En het werkt.
Pas later las ik het boek van Pink en ontdekte dat ik alle aspecten van autonomie een rol spelen in het concept. Het leerconcept van Lindez is helemaal gebaseerd op deze intrinsieke motivatoren. Het stimuleert autonomie doordat de jeugdzorgwerker zelf kiest wat zij leert, het stimuleert autonomie doordat de jeugdzorgwerker op elk tijdstip kan leren, en dankzij de digitale techniek overal kan leren. En tot slot kiest de jeugdzorgwerker zelf met wie zij leert. Herken je dat? Dat je op je eigen analyse en intuïtie iets ontwikkeld en er pas later de woorden en onderbouwing voor vindt?
En hoe doe jij dit?
Hoe stimuleer jij autonomie in jouw organisatie? Laten we onze best practices uitwisselen. Ik ben heel benieuwd! Voel je vrij hier te reageren.
Ps: Zet dit je aan het denken over hoe opleiden in jouw organisatie georganiseerd is? Wil je hier eens met mij over doorpraten? Neem dan contact met mij op. Dan ontmoeten we elkaar op skype en geef ik je zeker 2 waardevolle tips waar je direct mee aan de slag kunt om het leren en ontwikkelen zo te organiseren dat het gebaseerd is op intrinsieke motivatie!
Afbeelding: Paul Downey from Berkhamsted, UK (Creative Commons license)