Tips hoe jij innovatie op jouw agenda én die van het management krijgt!

‘Ha Thessa, wat goed dat je belt! We willen zeker nog iets met werkplekleren. Het is alleen op de achtergrond geraakt door de drukte hier…’ Dit hoor ik HRD’ers in de zorg vaak zeggen. De waan van de dag neemt ons over. We zijn druk met urgente dingen. Het is ook een beetje de vloek van het vak. Leren en ontwikkelen is zelden urgent. Behalve wanneer de organisatie onder vuur ligt van inspectie of HKZ certificering er om vraagt. Dan wordt de urgentie van deskundigheidsbevordering vaak wel gezien en gevoeld door het management. Dan worden tijd, middelen en  energie vrijgemaakt om zaken in gang te zetten.

Een opleidingsplan vol ‘moetjes’

Echter kan innovatie daar pittig onder lijden. Het leerlandschap vernieuwen naar manieren van leren die bij deze tijd aansluiten is vaak een lange moeizame weg. Aandacht krijgen op de management agenda voor een lange termijn visie op leren en ontwikkelen is lastig. En vaak moet ons vakgebied het doen met het presenteren van een opleidingsplan voor het volgende jaar. Vol met ‘moetjes’ en zonder echt vernieuwende ideeën hoe de kwaliteit en het vakmanschap van de hulpverleners verbeterd kan worden.

1.      Urgent en belangrijk

·        Crisis

·        Dringende problemen

·        Projecten met deadlines

·        Vergaderingen

2.      Niet urgent – wel belangrijk

·        Voorbereiding

·        Preventie

·        Innoveren

·        Visievorming

·        Opbouwen van relaties

3.      Onbelangrijk en urgent

·        Sommige vergaderingen

·        Sommige telefoongesprekken

·        Onderbrekingen

·        Quasi dringende zaken

4.      Onbelangrijk – niet urgent

·        Onbeduidende zaken

·        Sommige telefoongesprekken

·        Tijdverspilling

·        Sociale media

 

De metafoor van Covey

Is dit vreemd? Zeker niet! Als we kijken naar wat Covey zegt in zijn belangrijk/urgent matrix dan blijkt dat ieder mens geneigd is om eerst urgente zaken op te pakken. Zowel belangrijke als onbelangrijke. Vandaar een metafoor van Covey die ik graag met jullie deel. Het geeft een duidelijk handvat wat ook mij houvast geeft in het vormgeven van mijn werk. Ik hoop dat het jullie ook helpt!

  1. Vul eerst de pot (jouw werkdag) met zoveel mogelijk grote stenen (belangrijke niet-urgente zaken). Kwadrant 2
  2. Vul daarna je werkdag met grind (belangrijke urgente zaken). Kwadrant 1
  3. Vul de pot verder af met zand (urgente – niet belangrijke zaken). Kwadrant 3
  4. Vul ten slotte de pot met water (onbelangrijk en niet urgente zaken) Kwadrant 4

Als je deze volgorde aanhoudt zul je gemakkelijker toekomen aan belangrijke- niet urgente zaken zoals visie vorming en innovatie. Vaak vinden we dat eigenlijk nog het leukste van ons werk ook!

Wat je aandacht geeft groeit

Je zult zien dat als jij visie en innovatie een belangrijk onderdeel van je werk maakt dit ook in de organisatie een grotere plek in gaat nemen. Daar is wel iets heel belangrijks voor nodig. Het lijkt voor de hand liggend, maar toch vergeten we dit snel. Ga op zoek naar vragen die leven in de organisatie en ga over jouw eigen ideeën communiceren met anderen. En niet alleen met je collega HRD, maar juist met andere disciplines. Je zult zien dat wat jij aandacht geeft groeit. En je word vast een keer doorgeschoven naar de volgende managementvergadering waarin je jouw mooie ideeën wil presenteren. Dat gaat vast gebeuren. Maar zolang jij je bezig houdt met enkel urgente zaken ben je zo weer een jaar verder zonder dat innovatie, visie en vernieuwing überhaupt op de agenda is geweest! Herkenbaar? Heb jij hierin nog tips voor anderen? Deel zie hier, leuk!