De zomer biedt uitgelezen kansen! Hoe benut jij die? 5 Praktische zomertips


Ik houd van werken in de zomer. En dat klinkt misschien gek. Wil ik dan niet lekker met een drankje op een loungebank liggen aan het strand? Met een witbiertje en bitterbal :-D? Zeker wel! En tegelijk heeft werken in de zomer ook wat. In loondienst vond ik dat al. Legere treinen, het is rustiger op kantoor, er worden weinig beslissingen genomen, de sfeer is wat gemoedelijker, en er zit ruimte in je agenda! Om te reflecteren, terug te kijken en vooruit te kijken. Waar ben ik mee bezig, ben ik nog de goede dingen aan het doen? Wat wil ik anders, waar wil ik meer van, waar minder? Wat wil ik nog eens goed evalueren? Met wie wil ik meer samenwerken?

Praktische tips!

En geldt dat ook niet voor jou? In de zomer wordt er niet getraind, collega’s waar je afhankelijk van bent in de samenwerking zijn op vakantie. De projectgroep waar je leiding aan geeft ligt stil tot september. Ruimte in je agenda! Ik wil jou een aantal praktische tips geven om de uitgelezen kansen die de zomer jou biedt te benutten. Zo zorg je dat je professioneel ook opgeladen bent zodat je je na de zomer weer volop in de drukte kan storten met nieuwe energie en ideeën!

  1. Blok inspiratietijd in je agenda. Ook al is het zomer, ook dan kan je je tijd zomaar besteden aan tal van onbelangrijke – niet urgente zaken. Lees meer hierover in mijn vorige blog. Zorg dus ook in de zomer dat je inspiratie-tijd blokt in je agenda, letterlijk.
  2. Maak een afspraak met een inspirerende vakgenoot! Drink een kop koffie met een vakgenoot uit dezelfde branche die hetzelfde doet als jij om knelpunten en valkuilen, maar ook successen mee te delen. Deze ontmoetingen zijn vaak heel plezierig, zinvol en inspirerend! En je kunt er erg van opladen.
  3. Maak een werkbezoek afspraak bij een collega instelling waarvan je weet dat ze goed bezig zijn en waarvan je zou willen leren. Mensen delen graag hun successen, maak er gebruik van! Zij hebben nu ook wat meer ruimte in hun agenda 😉
  4. Maak een wandelafspraak met iemand in de organisatie waarmee je moet samenwerken, maar waarvan je dat doorgaans lastig vindt. Doordat je iets anders doet dan tegenover elkaar zitten en direct contact hebben, kan het gesprek wel eens anders verlopen dan dat dit normaliter doet. Neem jezelf voor de andere beter te willen leren kennen en kijk wat er gebeurt!
  5. Lees een paar uur vakliteratuur. Zorg voor een plek (een natuurlijke omgeving bij voorkeur) waar je niet afgeleid wordt. Leg je laptop, Ipad en telefoon aan de kant zodat je echt een paar uur diep kunt nadenken over wat je leest. Neem pen en papier voor het opschrijven van kerngedachten en ideeën/toepassingen. Dan houd je deze beter vast.
  6. En tot slot: doe héél veel leuke ontspannen dingen in je vrije tijd! Want daar is de zomer óók zeer geschikt voor 😀

Heb jij nog leuke inspirerende tips die je hieraan kunt toevoegen? Deel ze hier!

Met zomerse groet!

Thessa

PS: Even een succesje delen. Ik ben onlangs geregistreerd bij het CRKBO! Fijn! Nu kan ik namelijk mijn eigen opleidingsaanbod laten accrediteren. Ik heb dan ook het plan opgevat om de werkplekopdrachten die ik met Lindez ontwikkel beschikbaar te gaan maken voor ZZP’ers in de Jeugdzorg. Zo kunnen zij zich op maat verder ontwikkelen in hun vak, ongeacht waar ze werken. Een mooie uitdaging voor de zomer 😉

 

 

 


Geef een reactie